Radon – en tikkende bombe i dit indeklima

Radon er en snigende død, som mange af os lever side om side med i hverdagen uden at vide det. Det er en lugtfri og farveløs, radioaktiv gasart, der menes at forårsage 300 dødsfald af lungekræft om året – fordi vi ikke opdagede den i tide. Her fortæller vi mere om radon, og hvordan du kan måle radon-koncentrationen i din bolig.

Når noget er giftigt for os, er det normalt noget, vi kan se, lugte eller smage. Men ikke radon. Det er en helt lugtfri og usynlig luftart, der trænger op fra mineral- og kalklagene i undergrunden. Herfra siver det op gennem jordlagene og ind gennem fundamentets åbninger og sprækker.

Dødelig over tid

Radon er kun svagt radioaktiv og derfor ikke skadelig i sig selv. Faktisk kan du beskytte dig mod radons radioaktive stråling med et stykke papir. Men når radon først er kommet ind i indeklimaet, henfalder den i løbet af nogle dage til andre, mere farlige radioaktive isotoper. Det gælder f.eks. polonium, som oftest sætter sig på røg- og støvpartikler.

Indånder du disse partikler, ophobes der over tid så meget polonium og andre kraftigere, radioaktive isotoper i dit lungevæv, at det kan få lungevævet til at mutere. Disse mutationer kan udvikle sig til lungekræft. De samme partikler mistænkes også for, at kunne forårsage leukæmi hos børn.

Så over tid kan radon være med til at forårsage en række alvorlige og oftest dødelige sygdomme.

300 dør hvert år af radonbetinget lungekræft

Cirka 9 % af alle de lungekræftsdødsfald vi har herhjemme, menes at stamme fra radon. Omfanget af leukæmi hos børn forårsaget af radon kendes desværre ikke.

Hvor hurtigt du udvikler lungekræft eller børn udvikler leukæmi på grund af radon, afhænger naturligvis af radonkoncentrationen i indeklimaet. Alt efter radonmængden tager det således mellem 10 og 40 år at udvikle lungekræft.

Herhjemme er koncentrationen af radon i undergrunden værst i de meget kalkholdige områder på Østsjælland omkring Faxe og Stevns, samt på Møn. Koncentrationen er også høj på resten af Sjælland op til der, hvor is-gletsjeren nåede ned til ved den seneste istid. Syd for et område fra Sjællands Odde over Holbæk til Roskilde ophobede der sig store mængder radonholdigt sand og grus, da isen smeltede og formede landskabet i dette område.

Det samme gør sig gældende i Østjylland og mod vest op til Limfjorden. I disse områder af landet er radonkoncentrationen stærkest, mens den er meget lav i det syd- og sønderjyske område.

Sådan kan du måle radon-mængden i din bolig

Uanset hvor du bor i landet, er det en god ide at få målt radonmængden i indeklimaet. Specielt hvis du har boet i den samme bolig i mange år, uden at få det undersøgt.

Det kræver dog særligt udstyr, som er i stand til at måle den radioaktive stråling i indeklimaet. Det kan enten købes som sæt til hjemmebrug eller måles af eksperter som f.eks. Radon-huset. De har også mulighed for at rådgive dig om, hvordan du slipper af med farlige radonkoncentrationer i dit indeklima.

Så tag kontakt til en radonekspert allerede i dag, hvis du vil have vished om radonkoncentrationen i dit indeklima. Det kan koste dig livet at lade være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *